×

Change Language

FI EN
×
×

Katri Vala Kulttuurikeskus

kesänäyttelyitä

Avoinna ti-la 15.6.-31.8. klo 10-15

Suljettu juhannuksena 25.-27.6.

Karhufestivaalin aikaan pidennetyt aukioloajat: pe 13.8. klo 10-18, la 14.8. klo 10-17 sekä su 15.8. klo 10-15

Vapaa pääsy

Katri Vala keskuksen verkkosivuille


 

Kulttuurikeskus toimii Ilomantsin Pogostalla, entisessä Ilomantsin Kirkonkylän kansakoulussa, jossa runoilija Katri Vala toimi opettajana vuosina 1925-1929. Katri Vala Kulttuurikeskuksessa on pysyvä runoilijasta kertova Sininen ovi -näyttely sekä vaihtuvia kesänäyttelyitä. Koko kansan kokoustilat Pogostan tupa sekä 50 hengen juhlasali on käytettävissä ympäri vuoden.

Katri Vala Kulttuurikeskuksen kesänäyttelyt

Eläinten voimaa

Ilomantsilaiset Mirka Kareinen: Metsän kansaa ja Laura Pesonen: Ilomantsi – inspiraationi näyttelyissä on esillä eläinaiheisia maalauksia. Molemmille eläimet ovat tärkeä osa luontoa ja elämää, ja ne ovat myös perheenjäseniä. Mirka Kareiselle taide ja käsillä tekeminen on tapa kääntyä sisäänpäin ja sulkea muu maailma hetkeksi pois. Jos teen mallista jotakin piirrosta, piirtäminen on ikään kuin keskustelua piirrettävän kohteen kanssa. Kareinen toivoo tulevaisuuden olevan ainakin värikäs. Laura Pesoselle uusien materiaalien ja tekniikoiden kokeilu on lähellä sydäntä, joten töitä syntyy niin papereille, kanvaaseille kuin puupinnoillekin. Pesonen on Suomen Taiteilijat ry:n jäsen ja hänellä on Laura Pesonen Art niminen yritys.

Pohjoisruotsalaista taidekirjontaa Katri Valan runoista

Äänesi kulkee lankojen kautta -töiden innoittajana ovat olleet Katri Valan runot. Ruotsin Jällivaarasta tuleva Malmnålarna- eli Malmineulat-ryhmä esittelee installaatioita ja kolmiulotteisia taidekirjontatöitä. Muun muassa Talviyö-runon kielikuvat – huurreneulaset, hyytynyt teräsvirta, hyinen vesi – ovat muuntuneet taideteokseksi. Talven aikana ryhmän jäsenet Berit Backer, Carina Engelmark, Christine Madsen Andersson, Karina Jarret, Eeva Linder ja Margit Anttila ovat tehneet myös oman tulkintansa runosta Unikot joka puolestaan hehkuu kesän tulisuutta.

Sininen ovi — Katri Vala

Runoilija, kansakoulunopettaja Katri Vala eli Ilomantsissa kahteen otteeseen lapsena ja opettajana. Katri Valan lapsuuden vuosiin Ilomantsissa kuului onnea; lapsuuden huolettomia vuosia, paperinukkeja, väriliituja ja äidin valmistamaa aurinkojuomaa, mutta myös pohjatonta surua isän kuoltua ennen aikaisesti. Nuorena kansakoulunopettajana vuodet täyttyivät myös iloista ja suruista: nimipäiväkekkereistä, päivällisvierailuista, juhlien järjestelyistä, mutta myös sydänsuruista ja sairauden tuskasta.

Järjestäjä: Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry

Katri Vala Kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1a, Ilomantsi.

Avajaiset 14.6. klo 17.

Avoinna ti-la 15.6.-31.8. klo 10-15 sekä sopimuksesta.

Suljettu juhannuksena 25.-27.6.

Karhufestivaalin aikaan pidennetyt aukioloajat: pe 13.8. klo 10-18, la 14.8. klo 10-17 sekä su 15.8. klo 10-15.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys, 050 469 1520 ja 050 594 9059
Mirka Kareinen, 050 430 3151, mirka.kareinen@gmail.com, Instagram: mirka3lisa
Laura Pesonen, 045 870 6369, laara86@windowslive.com, Facebook: Laura Pesonen Art, Instagram: laaras_arts

 

Katri Vala Kulttuurikeskuksen tapahtumat

Katri Vala 120-vuotta sekä taidekirjonnan salat

Pohjois-Karjalan maakuntapäivänä 28.8. vietetään Katri Valan syntymän 120-vuotispäivää.

Katri Vala (11.9.1901-28.51944) oli runoilija, äiti, kantaaottava pakinoitsija ja kansakoulunopettaja. Kuka hän oikeastaan oli? Tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijala kertoo Katri Valan elämästä.

Täcklebon kirjonta-akatemian Malmnålarna – Malmineulat ryhmä Pohjois-Ruotsista on esitellyt kesän ajan taidekirjontatöitään kulttuurikeskuksen näyttelyssä. Nyt Malmineulat ryhmän Eeva Linder ja Karina Jarret esittelevät ja kertovat toiminnastaan. Kuinka taidekirjontatyöt syntyvät, mistä inspiraatio syntyy, mitä kaikkea taidekirjonta on.

Lisäksi luvassa on runoa ja musiikkia. Tilaisuus alkaa klo 12.00, ja siihen on vapaa pääsy.

28.8. klo 12.00

Vapaa pääsy

Järjestäjä: Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry
Katri Vala Kulttuurikeskus, Katri Valan tie 1a, Ilomantsi.

 

"Laulu onnesta" - Leinoa runoin ja lauluin

Esiintyjät: Trio Trikolori Pilviliina Piirainen, Virpi Eronen, Irina Tanskanen sekä Tapsa Eronen.

Liperiläistä Runo- ja laulumaailmaa edustava lauluyhtye Trio Trikolori esittää Eino Leinon runoja sekä lausuttuna että laulettuna. Lauluyhtyeessä musisoivat altto Irina Tanskanen, sopraano Pilviliina Piirainen sekä mezzosopraano Virpi Eronen, joka on sovittanut musiikin lauluyhtyeelle sekä säveltänyt suurimman osan lauluista. Tottahan ohjelmaan kuuluu myös kesäinen tuttu Nocturne uutena kauniina sovituksena. Säestämässä on Tapsa Eronen. Runoja tulkitsee Virpi Eronen.

6.7.2021. klo 10.00

Vapaa pääsy

Järjestäjät: Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry, Ilomantsin kirjasto ja Runo- ja laulumaailma ry.


 

säpinää seuduille