Retkeily- ja vaellusreitit
Petkeljärven kansallispuisto
Petkeljärven kansallispuiston arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity.
Kansallispuistossa on kaksi merkittyä rengasreittiä. Kuikan kierros (6,5 km) kulkee korpien kätköistä ja soilta kapeille harjuille, polun varrelta löytyy myös perinnemaisemana hoidettava luhtaniitty. Harjujen syntyyn voi tutustua Harjupolulla (3,5 km).Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, 31 kilometriä pitkä Taitajan taival alkaa kansallispuistosta ja päättyy Mekrijärven kylään.
luontoon.fi/petkeljarvi
Petkeljärven opastuskeskus
Petkeljärven kansallispuiston reitit
Kuikan kierros, 6,5 km, kulkee Petkeljärven kansallispuiston vaihtelevassa harjumaastossa, jonka tunnelma on melkein sadunomainen.
Harjupolku, 3,5 km, kiertää Savulammen vaihtelevassa maastossa. Reitti seuraa osin Kuikan Kierros -luontopolkua.
Korkeasärkän polku, 2 km, alkaa Kokkolahden ja Savulammen välisestä risteyksestä. Polku vie kapean Korkeasärkän päähän, jossa sijaitsee Lohissalmi. Polku on 2 km:n pituinen ja takaisin on palattava samaa reittiä.

Patvinsuon kansallispuisto
Patvinsuon kansallispuisto on vuonna 1982 perustettu kansallispuisto, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin alueilla, Koitereen pohjoispuolella. Patvinsuon pinta-ala on 105 neliökilometriä, ja se onkin eteläisen Suomen laajin kansallispuisto.
Patvinsuon kansallispuisto on yksi maamme erämaisimmista kansallispuistoista. Sen helmi on suuri Suomunjärvi, jonka rannat lumoavat kauneudellaan.

Taitajan taival
Ilomantsin Taitajan taival, 31 km, on Pohjois-Karjalan vanhin merkitty retkeilyreitti. Taitajan taival kulkee suuren osan matkasta pitkin Petkeljärven-Putkelanharjun selänteitä, jotka ovat olleet vanhastaan alueen kulkureitteinä. Reitiltä avautuu hienot näkymät harjuja ympäröiville järville ja lammille.

Susitaival
Hiljaisuudesta pitäville lähes sadan kilometrin pituinen harjujen ja jokilauttojen taival Möhköstä Patvinsuolle.

Pogostan kierros
Pogostan kierros on 91 km pitkä rengasreitti, joka kiertää Ilomantsin pogostaa vanhoja patikointireittejä sekä uutta Kulkijan polku -retkeilyreittiä pitkin. Pogosta-sana tarkoittaa Ilomantsin kirkonkylän lisäksi myös pitäjää tai vanhaa veronkantoaluetta.
Pogostan kierros muodostuu useasta reitistä. Susitaivalta pitkin kuljetaan osuus Möhköstä Särkkäjärven autiotuvalle. Kulkijan polku yhdistää Susitaipaleen ja Taitajan taipaleen Särkkäjärveltä Kallioniemeen. Taitajan taivalta pitkin päästään Petkeljärvelle saakka ja Rajan polkua pitkin jatketaan Petkeljärveltä Möhkön kylälle. Vanhat reitit Susitaival, Taitajan taival ja Rajan polku ovat tarkoitettuja ensisijaisesti patikointiin. Vuonna 2015 valmistuva Kulkijan polku on toteutettu myös maastopyöräilijät huomioon ottaen.
Tapion taival Hattuvaarassa
Tapion taival, 20 km, on salomainen reitti aivan itärajan tuntumassa Koitajoen alueella. Tapion taipaleelle on helppo lähteä joko Lakonkankaan tai Hoikantien pysäköintialueelta.
Seikkailua Venäjän rajalla - Koitajoen eteläinen kierros
Koitajoki on noin 200 kilometriä pitkä joki ja se mutkittelee Suomen ja Venäjän alueilla laskien lopulta Pieliseen. Koitajoen varrella on useampikin retkeilyalue, minä suuntasin aivan Venäjän rajan pintaan, lähes Suomen itäisimmälle pisteelle.
Mäkikylät ry:n luontopolku Maukkulassa
Luontopolku lähtee Maukkulan Mustikkamäeltä ja kulkee Kurkilammelle, jossa laavu.
Siitä polku jatkuu Mäkitorpalle. Mäkitorpalla on grillikatos ja Kurkilammella laavu, jotka ovat polun käyttäjien vapaassa käytössä. Polun kartta on nähtävillä Mustikkamäellä sekä Mäkitorpalla.
Kesäreitin kokonaispituus on 3,4 km sivu ja talvireitin 4,43 km sivu. Polun varrelle on laitettu n. 50 linnunpönttöä ja merkittävistä paikoista on opastauluja. Polun varrelta löytyy myös geokätköjä. Talvireitillä voi patikoida, hiihtää tai lumikenkäillä ja se on merkitty keltaisella. Kesä ja talvireitti kulkevat osin samaa mutta kesäreitin /kävelyreitin merkit ovat sinisellä.
Luontopolun ylläpidosta vastaa paikallinen kyläyhdistys Mäkikylät ry
Lukaise myös JALKAISIN-blogin matkakertomus kyseiseltä luontopolulta.


