×

Change Language

FI EN
×
×

Luonto ja retkeily

Retkeilyreitit ja kansallispuistot

 

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuiston arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity.


Kansallispuistossa on kaksi merkittyä rengasreittiä. Kuikan kierros (6,5 km) kulkee korpien kätköistä ja soilta kapeille harjuille, polun varrelta löytyy myös perinnemaisemana hoidettava luhtaniitty. Harjujen syntyyn voi tutustua Harjupolulla (3,5 km).Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, 31 kilometriä pitkä Taitajan taival alkaa kansallispuistosta ja päättyy Mekrijärven kylään.

luontoon.fi/petkeljarvi
Petkeljärven opastuskeskus

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto on vuonna 1982 perustettu kansallispuisto, joka sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin alueilla, Koitereen pohjoispuolella. Patvinsuon pinta-ala on 105 neliökilometriä, ja se onkin eteläisen Suomen laajin kansallispuisto.

Patvinsuon kansallispuisto on yksi maamme erämaisimmista kansallispuistoista. Sen helmi on suuri Suomunjärvi, jonka rannat lumoavat kauneudellaan.

luontoon.fi/patvinsuo
Patvinsuon opastuskeskus

 

Taitajan taival

Pohjois-Karjalan vanhin merkitty retkeilyreitti. Tämä kauniiden vesistö- ja harjumaisemien reitti, 31 km, kulkee Petkeljärven kansallispuistosta Mekrijärvelle. Reitille on 7,5 km yhdyspolku Ilomantsin keskustasta, Parppeinvaaralta.

Reitti on viitoitettuja reittimerkintänä on oranssi ympyrä. Reitti kulkee pääosin helppokulkuisia metsä- ja harjupolkuja sekä pieniä teitä pitkin. Joitakin jyrkempiä nousuja ja laskuja. Reitillä on neljä laavullista taukopaikkaa.

www.luontoon.fi/taitajantaival

Rajan polku ja Susitaival

13,9 kilometrin mittainen Rajan Polku vie Petkeljärveltä Möhkön kylään, josta se jatkuu edelleen Susitaipaleena. Susitaival on lähes sadan kilometrin pituinen harjujen, suomaiden ja jokilauttojen taival Möhköstä Patvinsuon kansallispuistoon.

Luonteeltaan reitti on vaihteleva ja melko vaativa. Reitti kulkee metsä- ja harjupoluilla, teillä ja suoalueilla. Vaativuutta lisäävät paikoin kivikkoisetkin nousut ja laskut harjuille. Reitti on merkitty.

www.vaellus.info/reitit/susitaival

Tapion taival

20 kilometrin mittainen ja yhdensuuntainen reitti, jonka eteläinen lähtöpiste on Lakonkankaan pysäköintialueella ja pohjoinen lähtöpiste Hoikantien parkkipaikalla. Reitin puoleen väliin pääsee myös Polvikosken pysäköintialueelta. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Maasto on melko tasaista ja reitti kulkee puolet matkasta Koitajokea seuraillen. Salomainen reitti kulkee Ruosmesuon-Hanhisuon soidensuojelualueella sekä Koivusuon luonnonpuiston halki.

www.luontoon.fi/tapiontaival

Pogostan kierros ja Kulkijan polku

Pogostan kierros on 91 km pitkä rengasreitti, joka kiertää Ilomantsin pogostan (pogosta = pitäjä, verotusalue) vanhoja patikointireittejä sekä uutta Kulkijan polkua pitkin. 

Kierros muodostuu Susitaipaleesta (Möhköstä Särkkäjärven autiotuvalle), uudesta retkeilyreitistä Kulkijan polusta (Särkkäjärveltä Taitajan taipaleelle Hattuvaarantielle Kallioniemen tuntumaan), Taitajan taipaleesta Petkeljärvelle sekä Rajan polusta, joka yhdistää Petkeljärven ja Möhkön kylän.

Vanhat reitit ovat tarkoitettuja ensisijaisesti patikointiin. Kulkijan polku on toteutettu myös maastopyöräilijät huomioon ottaen. Reitti on viitoitettu.
www.pogostankierros.fi

Seikkailua Venäjän rajalla - Koitajoen eteläinen kierros

Koitajoki on noin 200 kilometriä pitkä joki ja se mutkittelee Suomen ja Venäjän alueilla laskien lopulta Pieliseen. Koitajoen varrella on useampikin retkeilyalue, minä suuntasin aivan Venäjän rajan pintaan, lähes Suomen itäisimmälle pisteelle.

Mika Markkasen blogi

 

 

säpinää seuduille