×

Change Language

FI EN
×
×

Sotiemme historiaa

että muistaisimme

Sota jätti jälkensä Ilomantsiin


Joku kaatui, joku palasi...
Sota jätti jälkensä jokaiseen.
Tutustu paikkoihin, joissa taistelut elettiin,
pelättiin, koettiin – anna historian koskettaa.

Ilomantsin sijainti rajalla on aina vaikuttanut alueen elämänkulkuun. Ainoastaan Ilomantsissa on nykyisten rajojemme sisällä paikkoja, joissa on käyty divisioonatason taisteluja niin talvikuin jatkosodassakin. Sotahistoria on tärkeä osa Ilomantsin ja koko rajaseudun historiaa. Se on jättänyt jälkensä niin luontoon kuin ihmisiinkin - sanotaanhan, että mennyt elämä on ihmisen iholla.
Sotamarsalkka C.G.E. Mannerheim kuvaa muistelmissaan Ilomantsin taisteluja näin:

”Ilomantsissa saavutettu voitto vaikutti uupuneeseen
armeijaamme niin elähdyttävästi, että sen merkitystä on
pidettävä arvioimattoman suurena.”

Taistelijan talo

Ilomantsissa sotahistorian keskeisiä kohteita ovat Rajakenraalin maja ja Taistelijan Talo. Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo on rakennettu vuonna 1988 kunnianosoitukseksi sotiemme veteraaneille. Talon perusnäyttelyssä on pääpaino Ilomantsin ja erityisesti kesän 1944 tapahtumissa. Taistelijan Talolla on Ilomantsin sotahistoriasta kertova av-esitys, menetettyä Karjalaa esittelevä Muistojen Karjala -karttanäyttely, Lauri Törni -näyttely sekä Suomen Nainen ja Lotta Svärd -näyttely.

Talolla on Suomen toiseksi kattavin tykkikokoelma. Hattuvaarasta alkaneisiin torjuntavoiton taisteluihin voi tutustua myös Taistelijan Taival -polulla, jonka n. 1,5 km:n matkalle, autenttiseen maastoon, on pystytetty 13 taulua kuvaamaan kesän 1944 heinäkuun 30. päivän vihollisen yöllisen hyökkäyksen odotusta ja ankaria taisteluita silloin taisteluissa mukana olleiden sotaveteraanien toimesta ja kertomana.

Rajakenraalin maja siirrettiin Parppeinvaaralle vuonna 1984. Maja toimi sotavuosina 1941-44 kenraalimajuri Erkki Raappanan komento- ja majoituspaikkana Rukajärven rintamalla Venäjän Karjalassa. Majan näyttely Raja, Raappana ja Rukajärvi valottaa rajakenraalin persoonaa niin taitavana sotastrategina kuin luonto- ja koiraharrastajanakin.

Rajakenraalin maja

Taistelijan Talo

 

Rajakenraalin maja Parppeinvaaralla

Talvisodan kohteista mielenkiintoisimmat vierailukohteet ovat Oinassalmen ja Taivallammen taistelualueet. Nykyisen Ilomantsin itäosissa käytiin elokuussa 1944 yli kahden viikon mittainen kiivas torjuntataistelu, jossa kaksi vihollisdivisioonaa pysäytettiin, motitettiin ja lyötiin hajalle. Ilomantsin taistelut kesällä 1944 kuuluvat yhdessä Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Viipurinlahden ja Nietjärven kanssa jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin torjuntavoittoihin. Näistä vain Ilomantsin Möhkön, Hattuvaaran ja Ilajan-järven taistelualueet ovat yhä Suomen rajojen sisäpuolella.
Möhkön ruukin Möhkö sodassa näyttely kertoo tapahtumista Möhkön alueella ja siviiliväestön kohtaloista sodan jaloissa.

Möhkössä mielenkiintoinen käyntikohde on ’Teppanan motiksi’ kutsuttu Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran taistelualue, josta alkaa Ilomantsin sotahistorian pääkohde, vuoden 1944 torjuntataistelumaasto ja jonka puolustusrakenteita on kunnostettu matkailijoita varten.
Veteraanien aloitteesta Ilomantsin kunnan ja kymmenien yhteisöjen pääasiassa vapaaehtoistyönä rakentama 21. prikaatin taistelupaikka ja vuonna 2017 avattu opastuskeskus on kaikille avoin ja vapaasti tutustuttavissa.
Sijainti: Ilomantsin kirkonkylältä 21 kilometriä Möhköön ja sieltä edelleen 6 kilometriä Öykkösenvaaraan, Leminahontie 56.

Öykkösenvaaran sotahistoriallinen reitti

 

säpinää seuduille