Karjalaista kulttuuria

Parppeinvaaralla olet karjalaisuuden ytimessä

Parppeinvaaran Runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruuat. Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen. Parppeinvaaran Runokylässä sijaitsevat Runonlaulajan pirtti, Mateli Kuivalattaren ja Korhosen museoaitat, Rajakenraali Raappanan maja, Kaikkien Pyhien tsasouna, Luontopirtti Mesikkä, museokauppa Parppeinpuoti ja ravintola Parppeinpirtti.

Runonlaulajan pirtin ohjelmistoon kuuluvat elävä kantelemusiikki ja välitön karjalaisuus oppaan soittaessa kannelta ja kertoillessa karjalaisesta elämänmenosta. Runonlaulajan pirtissä voi tutustua myös laajaan Kalevala -kokoelmaan ja ilomantsilaiseen runolauluperinteeseen multimediaesityksen avulla. Kesän 2021 teemanäyttelyssä on esillä pohjoiskarjalaisen taiteilijan Tuuli Meriläisen maalauksia.

Parppeinvaaran Runokylä

Kantelettaren syntysijoilla

Mateli Kuivalatar oli ilomantsilainen runonlaulaja, joka lauloi runojaan Lönnrotille lauluaittansa portailla 1838. Mateli loi väkevää ja alkuvoimaista runoutta omasta rankasta ja köyhästä elämästään ja hänen luomisvoimansa näkyy ja kuuluu Kantelettaressa.
Matelin aittojen näyttely johdattaa Matelin elämään ja runouteen.

Kaikki on katala nähnyt,
koitellut kovaosainen,
vaan ei oo korppia kokenut,
syönyt lientä mustan linnun,
maitoa mahon jäniksen.

Korhosen museoaitoissa ja Matelin lauluaitassa on kesäkaudella esillä osa Möhkönvirta 2021 -nykytaidenäyttelystä.

Tutustu Parppeinvaaran runokylän kohteisiin ja ilomantsilaiseen runolauluperinteeseen mobiilioppaan avulla. Mobiiliopas sijaitsee osoitteessa tarinasoitin.fi/runokyla.