Piirakkapuoti

Karjalanpiirakoita, totta kai!

Karjalan sijainti kahden kulttuurin, kahden uskonnon kohtauspaikassa on synnyttänyt rikkaan ruokalajiston. Karjalaiseen ruokaan kuuluu keskeisenä osana piirakat tai piiroot, kuten Ilomantsissa niitä usein kutsutaan.

Jos karjalanpiirakan nimestä kiistellään, niin vatruskan osalta kiistaa aiheuttaa itse tuote. Aidon ilomantsilaisen vatruskan kuori tehdään keitetyistä perunoista ja koprallisesta jauhoja. Täytteenä on irtonaista riisiä ja vatruska on puolikuun muotoinen ja umpinaiseksi suljettu. Kuumassa uunissa vatruskan pinta saa kauniin värin ja ennen syömistä vatruska voidellaan voisulalla ja syödään munavoin kera.

Ravintola Parppeinpirtin erikoisuus on oma piirakkatsuppu eli nurkkaus, jossa sijaitsee oma piirakkaleipomo. Siellä piirakat ja vatruskat tehdään käsin ja tuoreustakuulla.