Potkua Pogostalle

Matkailu ja tapahtumat Ilomantsin oikeudenmukaisen siirtymän mahdollistajina

Hankkeen kuvaus

Ilomantsin Matkailuyhdistyksen hallinnoima ja Pojois-Karjalan maakuntaliiton rahoittama kaksivuotinen Potkua Pogostalle -hanke tähtää Ilomantsin matkailuliiketoiminnan turvaamiseen ja kehittämiseen, kestävään kasvuun sekä uusien työpaikkojen luomiseen ja alueen elinvoiman säilyttämiseen. Hankkeen kokonaiskustannus on 157190 euroa josta EU rahoitus (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto - JTF) kattaa 123190 euroa. 

Matkailu on Ilomantsissa (Pogostalla) lähestulkoon ainoa toimiala, joka voi kasvaa orgaanisti ja korvata poistuvia elinkeinoja, kuten turpeen käyttöön liittyviä toimialoja.Hankkeella rakennetaan Ilomantsiin positiivinen ja kehityshaluinen matkailuliiketoiminnan ilmapiiri lisäämällä Ilomantsin kunnan, yritysten ja yhdistysten välistä yhteistyötä ja luomalla Ilomantsin matkailuliiketoimintaa tukevia verkostoja. Hyvä toimintailmapiiri lisää yritysten investointihalukkuutta ja uskallusta yritystoiminnan aloittamiseen tai nykyisen toiminnan laajentamiseen.

Hankkeen tarjoamalla koulutuksella madalletaan kynnystä hyödyntää erilaisia myyntikanavia ja -alustoja sekä lisätään uskallusta tarjota matkailupalveluja myös kansainvälisille markkinoille. Osaamisen lisäämisellä parannetaan yritysten mahdollisuuksia vastata nykyisiin ja tuleviin vaatimuksiin mm. vastuullisen matkailun toteuttamisessa tai matkapakettien tarjonnassa.

Luontomatkailu on keskeinen osa Ilomantsin matkailutarjontaa. Hankkeessa kartoitetaan ja dokumentoidaan retkeilyreittien infra ja arvioidaan niiden kehitystarve. Kartoitus toimii pohjana mahdolliselle investointihankkeelle.Tapahtumat ovat yksi sisäisen yhteistyön rakentamisen muodoista.

Hankkeella lanseerataan toimintamalli keskitetylle tapahtumien koordinoinnille. Yksittäisten tapahtumien sijaan kehittämisen lähtökohtana on tapahtumien vuosikello, toisilta oppiminen ja päällekkäisyyksien poistaminen.Hankkeen tuloksena matkailuliiketoiminta pysyy kasvu-uralla, mikä tukee Ilomantsin säilymistä elinvoimaisena kuntana harvaan asutulla maaseudulla. Hankkeessa luotujen toiminta- ja viestintämallien jäädessä voimaan, on niiden vaikutus merkittävä myös pitkällä aikavälillä.

Hanke työllistää kokoaikaisen hanketyöntekijän vuosina 2024-25. Hanke toteutetaan yhteistyössä Ilomantsin kunnan, Ilomantsin yrittäjäyhdistyksen ja alueen matkailutoimijoiden kanssa. Yhteistyökumppaneina on mm. Pohjois-Karjalan biosfäärialue.

Lisätietoja hankkeesta Ritva Purhonen, purhonenr@gmail.com, 040 8433504

Tutustu hankehakemukseen: Potkua Pogostalle julkinen – Google Drive

matkailutoimijat ruokailemassa pöydän ääressä

Matkailutoimijoiden kokoontuminen 21.5.2024

Hanke kutsui matkailutoimijat yhtee kuulemaan miten VisitKarelian toiminnot yhdistyvät Business Joensuun toimintoihin. Business Joensuun tomitusjohtaja Tomi Haring kertoi kevään neuvotteluista ja lopulta kaikkien 13 kunnan tekemään sopimukseen jatkaa VisitKarelian hyvää työtä Pohjois-Karjalan matkailun hyväksi Business Joensuun alla. Marianne Markkanen ja Reetta Ostela vastailivat esitettyihin kysymyksiin ja kuulivat mitä kaikkea Ilomantsin matkailupalvelutarjonnassa on tulevana kesänä.

Tapahtuman kruunasi Aleksin herkullinen kalakeitto ja maukas ruisleipä. Yhteiset tapaamiset koettiin tärkeinä yhteistyön edistäjinä ja miellyttävänä taukoina yrittäjien arkikiireiden keskellä.

Kädentaitotuotteiden koulutustilaisuudet

Potkua Pogostalle -hanke järjestää vuoden 2024 aikana kädentaitojen tuotteistamiskoulutusta kaikille asiasta kiinnostuneille kolmen koulutuskerran verran. Ensimmäinen koulutuspäivä pidettiin lauantaina 4.5.24 ja toinen 21.5.24. Koulutuksiin osallistui molemmilla kerroilla 20 innokasta kädentaitajaa. Kouluttajana toimii Hard Knitting -konseptista tunnettu ja Pohjois-Karjalan käsityöperinteen innokas vaalija Mari Karjalainen. Kolmas koulutuspäivä järjestetään syksyllä.

Koulutuksessa perehdytään käsityötuotteiden tuotteistamiseen hinnoittelun, tuotesuunnittelun ja markkinoinnin näkökulmista. Koulutuksen tavoitteena on innostaa alueen käsityöosaajia tekemään myyntituotteita sivutoimisesti tai päätoimisena yrittäjänä.

Piirolan Pihan puoti käsityökauppa

Piirolan Pihan puodissa kädentaitajien tuotteita

Kevään tuotekoulutusten myötä on Piirolan Pihan puotiin saatu paljon paikallisten kädentaitajien tuotteita myyntiin. Oppien mukaan tuotteiden esillepanoon, tuotetietoihin ja hinnoitteluun on kiinnitetty huomiota, samoin kuin tuotteiden teemalliseen muotoiluun. Karhu -aihe sopii mainiosti elokuussa olevien Karhufestivaalien kohdemarkkinointiin.

Piirolan Pihan puoti on keskeinen matkailijoiden käyntikohde Ilomantsissa. 

Reittejä lisää Outdooractiv:een

Ilomantsin reitit Outdooractive -alustalle

Potkua Pogostalle -hankkeen toimenpiteenä kerätään tietoa Ilomantsin alueen erilaisista retkeily- ja kulttuurireiteistä ja viedään tiedot kohdepistekuvauksineen Outdooractive -alustalle. Mukana on latureittejä, patikka- ja pyöräilyreittejä, vesiretkeilyreittejä sekä kulttuuri- ja maisemareittejä. Outdooractiveen tallennetut reittikuvaukset siirtyvät myös VisitKarelian sivustolle Aktiviteetit -välilehden alle, ja linkit Outdooractive:n reittikuvauksiin voidaan nostaa myös VisitIlomantsin sivustolle.

 

 

Ilomantsin tapahtuman kuvakokoelma

Ilomantsin tapahtumat

Ilomantsissa on monta vakiintunutta tapahtumaa, joiden kehittäminen ja jatkumisen varmistaminen on tapahtumajärjestäjille haasteellista. Vähenevät henkilöresurssit ja puuttuva rahoitus pakottavat arvioimaan tapahtuman järjestämisen mahdollisuudet joka vuosi uudelleen. Hankkeessa kerätään suunnittelun tueksi tietoa tapahtumien järjestämistoimenpiteistä, toteutuksesta ja kustannusrakenteesta. Kerätyllä tiedolla pyritään helpottamaan itse tapahtuman järjestämistä, viestintää, markkinointia ja kustannusrakenteen hallitaa. 

Tulevaisuus nyt -syysseminaari Kalevalasalilssa

Tulevaisuus nyt -syysseminaari

Megatrendit muokkaavat maailmaa ja hiljaiset signaalit ennustavat tulevaisuutta. Trendit vaikuttavat myös matkailuvirtoihin ja markkinoinnilla on keskeinen merkitys kohteiden tunnettuuden lisäämisessä ja matkailijan kiinnostuksen herättämisessä. Tekoäly on kehittynyt huimin harppauksin parissa vuodessa ja tulee kehittymään nopeasti tulevina vuosina. Tekoälyn hyödyntäminen kehittämisen ja ideoinnin tukena sekä oman toiminnan tehostamisessa on välttämätön osaamisalue yritystoiminnassa. Hankkeen järjestämässä Tulevaisuus nyt -syysseminaarissa kuultiin torstaina 31.11.24 innostavia puheenvuoroja tulevaisuusajattelusta, matkailun trendeistä ja tekoälystä.

 

Teamup-kalenterin elilaisia näkymiä

Teamup -kalenteri hankkeen koekäytössä

Hankkeessa on otettu koekäytöön Teamup -ryhmäkalenteri. Kalenteria voi käyttää perinteisesti eri toimijoiden yhteisenä tapahtumakalenterina helpottamaan tapahtumien aikatauluttamista ja ehkäisemään tapahtumien päällekkäisyyksiä. Onnistuakseen keskitetty tapahtumakalenteri edellyttää, että kaikki osapuolet tallentavat tapahtumatiedot kalenteriin. Hankkeessa kokeillaan Teamup -kalenterin käyttöä  myös kohteiden aukioloaikojen kokoamiseen vistiilomantsi.fi sivustolle sekä tapahtuman järjestämisen aikataulutukseen ja toimenpiteiden kirjaamiseen. Kalenteri on helppokäyttöinen ja tapahtumatietoon voi liittää myös liitteitä. Pienellä käyttäjämäärällä ohjelmisto on ilmainen. Lue lisää  Teamup.