Koveron Majatalo

Koverontie 4, 82710 Kovero

Koveron majatalo on vuonna 1930 rakennettu entinen koulu, joka tarjoaa majoitustilaa matkailijoille ja työporukoille.  Majatalossa on  kaksi tilavaa huoneistoa (saunallinen kaksio ja yksiö) sekä kaksi huonetta (toiseen huoneeseen mahtuu kolme henkilöä ja toiseen kaksi).

Rauhaa ja viihtyisyyttä. Hyvät ulkoilumahdollisuudet latuineen ja järvineen.

Salissamme on hyvä pitää juhlia, kursseja ja kokouksia ym. Saliin mahtuu max 40 henkilöä.

Otamme myös passikuvia ajanvarauksella, puh 040 578 0561/Jaana.

Pihapiiri on kaunis maalaiskoulun piha. Pihamaalla on laavu nuotioineen käytössä kevään, kesän ja syksyn ajan. Piharakennuskesta löytyy Kenttäsairaala -näyttely, joka on avaoinna sovittaessa, puh. 040 5780561/Jaana. 


Lapsille on pihalla keinut ja hiekkaleikkikaluja. Talvella pulkkia ja kaksi potkukelkkaa käytössä. Aulassa on myös lasten leikkipaikka. Saatavilla lasten retkivuode ja syöttötuoleja sekä pottia.

Uimaranta ja talon soutuvene noin 300 m päässä tontilta. Kylän hyvin hoidettu uimaranta ja talon soutuvene on käytettävissä Koverojärven rannassa. Pelastusliivejä on neljä kappaletta lasten kokoa ja kahdet aikuisille.

Talon takana on Joensuun kaupungin ylläpitämä luistelukaukalo. Meidän luistimia saa käyttää jos vain sattuvat olemaan sopivat (kahdet miesten ja kahdet naisten luistimet).


Hiihto ja lumikenkäily: valaistu latu kulkee vaaran rinteellä n. 500 metrin päässäja kevättalvella on latu tehty Koveron Lastujärven jäälle. Talon suksia ja monoja (parit kappaleet) saa käyttää jos ei omat sattuneet mukaan. Kolme paria lumikenkiä on käytettävissä.


Talo sijaitsee kelkkareittien risteyskohdassa: kelkalla pääsee suoraan pihalta Tohmajärven, Ilomantsin ja Joensuun suuntaan. Pihalla on tilaa autoille ja peräkärryille. www.pohjoiskarjalankelkkaurat.fi

 


KOVERO on kaunis Joensuun maaseututaajama upeissa vaaramaisemissa puhtaan luonnon keskellä. Kylän keskus on pieni ja idyllinen, muu ympäristö harvaanasutumpaa kaunista metsäistä luontoa, jossa maasto on vaihtelevaa. Kovero on entisen Tuupovaaran kunnan toiseksi suurin taajama ja yksi nykyisen Joensuun kaupungin maaseututaajamista. Koverossa on ollut asutusta jo yli 500 vuotta.

Välimatkoja Koverosta: Joensuun keskustaan 46km, Tuupovaaraan 8km, Ilomantsiin 28km, Enoon 36km. Mustavaaran laskettelukeskukseen on matkaa 31km.

Naapurissa (Koverontie 6) on kaunis vanha riihi nimeltään Runoriihi ja siellä pidetään kesäisin konsertteja ja runonlausunta-tilaisuuksia. Heinäkuussa siellä on kirpputori avoinna. Tapahtumat löytyvät Runoriihen Facebook-sivuilta ja Majatalon aulasta.

Majatalo-kansio löytyy aulasta. Siinä on tietoa talosta, lähiseuduista ja nähtävyyksistä. Aulassa on myös mukaanotettavia esitteitä lähiseuduilta; mm. Tuupovaaran ja Ilomantsin upeista retkeilykohteista. Huoneissa on tietoja lähiseudun palveluista.



HISTORIAA

Majatalo eli uudempi koulu on rakennettu 1930. Koulutoiminta lakkautettiin 2013. Jaana ja Keijo Ronkaisen omistukseen tila siirtyi helmikuussa 2014. Kirpputori ja majoitustoiminta alkoi 1.6.2015. Kirppistoiminta lopetetettiin koronavuonna 2020.

Talvi- ja jatkosodan aikana talo toimi kenttäsairaalan vuodeosastona, leikkauksia ja muita hoitotoimenpiteitä tehtiin vanhassa koulussa. Sota-aikojen toiminnan muistomerkiksi vanhaan navettaan on rakennettu kenttäsairaala-näyttely, joka avattiin lokakuussa 2018. Sotavuosina osa kouluhuoneista oli vuokrattu sotilaskäyttöön, vaikka koulutyö jatkuikin.

Vanha koulu on rakennettu v.1890 ja koulutoiminta alkoi elokuussa 1890. Se oli seudulla ensimmäinen kansakoulu silloisen kirkonkylän, Ilomantsin, koulun jälkeen. Kansakoulua arvostettiin, joten myös koulurakennukset pyrittiin sijoittamaan näkyville ja luonnonkauniille paikoille. Näin tehtiin myös Koverossa. (Osmo Björn: Tuupovaaran historia)

Tila oli aikoinaan ostettu kestikievarilta ja sen nimi olikin Keskievari vuoteen 2014 asti kunnes omistajien aihdon myötä se oli nimettävä uudelleen. Tilan nimi on nyt Kotimäki. Nyt jo kadonneen historiallisen Kestikievari-rakennuksen tarkka paikka ei ole tiedossa. Vanhassa koulussa on ennenvanhaan asunut opettajia ja keittäjiä. Myöhemmin siinä on asunut vuokralaisia sekä ollut monenlaista toimintaa: mm. kesäkahvila, ompelimo, kerhoja ja ruokasienien valmistusta ym. Talo on nyt Ronkaisten kotitalo.