Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärventie 61, 82900 Ilomantsi

Petkeljärven kansallispuiston arvokkaat harjut kuuluvat pitkään harjumuodostelmaan, joka ulottuu Koitereelta aina Venäjän puolelle. Harjut eivät ole korkeita, mutta ne ovat jyrkkärinteisiä. Puiston koskemattomissa metsissä humisevat 150-vuotiaat, paksukaarnaiset petäjät. Puiston erikoisuuksiin kuuluvat jatkosodanaikaiset taisteluvarustukset, joista osa on entisöity.

Kansallispuistossa on kaksi merkittyä rengasreittiä. Kuikan kierros (6,5 km) kulkee korpien kätköistä ja soilta kapeille harjuille, polun varrelta löytyy myös perinnemaisemana hoidettava luhtaniitty. Harjujen syntyyn voi tutustua Harjupolulla (3,5 km).Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, 31 kilometriä pitkä Taitajan taival alkaa kansallispuistosta ja päättyy Mekrijärven kylään.

luontoon.fi/petkeljarvi
Petkeljärven opastuskeskus

Petkeljärven kansallispuiston reitit

Kuikan kierros, 6,5 km, kulkee Petkeljärven kansallispuiston vaihtelevassa harjumaastossa, jonka tunnelma on melkein sadunomainen.

Harjupolku, 3,5 km, kiertää Savulammen vaihtelevassa maastossa. Reitti seuraa osin Kuikan Kierros -luontopolkua.

Korkeasärkän polku, 2 km, alkaa Kokkolahden ja Savulammen välisestä risteyksestä. Polku vie kapean Korkeasärkän päähän, jossa sijaitsee Lohissalmi. Polku on 2 km:n pituinen ja takaisin on palattava samaa reittiä.

https://www.luontoon.fi/petkeljarvi/reitit