Sadan enkelin kirkko

Henrikintie 2, 82900 Ilomantsi

Luterilaisen seurakunnan kirkolla on erityisasema kirkkotaiteen historiassa. Sadan enkelin kirkoksi kutsuttu kirkkorakennus vuodelta 1796 on harvinainen poikkeus luterilaisessa pelkistetyssä maailmassa.

Kirkon seiniä koristavat värikkäät maalaukset ja kuvat yli sadasta enkelistä. Asehuoneen seinällä on myös kuva Jumalasta. 

Ajatus kuvakirkosta on voinut saada innoitusta ortodoksisen kirkon läheisyydestä. 1700-luvulla sekä luterilainen että ortodoksinen kirkko sijaitsivat Pappilanvaaralla, mutta vuonna 1794 salama poltti molemmat kirkot ja siitä asti ne ovat olleet erillään. Järjestyksessään nykyisen kirkko on viides luterilainen kirkko Ilomantsissa.

Kirkon vieressä oleva kellotapuli rakennettiin katovuoden ja nälänhädän takia vasta 1803. Siitä haluttiin tehdä kestävä ja koristeellisuus oli toisarvoista. Rakennus edustaa niin sanottuja pohjalaistatyylisiä kellotapuleja.

Henrikintie 2, Ilomantsi, puh. 0400 364 200

Kivilahden rajaseutukirkko

Kivilahden rajaseutukirkko on rakennettu vuonna 1954. Kirkon on piirtänyt arkkitehti Toivo Pelli. Alttarin krusifiksin on veistänyt Uuno Poikonen. Kirkon kello on Lavansaaren kirkon entinen kello. Kirkon vieressä sijaitsee Kivilahden pappila, jota voi vuokrata myös juhla- ja muistotilaisuuskäyttöön. Kirkossa on 120 istumapaikkaa.

Taivaanpankontie 1, Kivilahti, puh. 0400 364 200
Avoinna sopimuksen mukaan.

Naarvan rajaseutukirkko

Naarvan rajaseutukirkko on rakennettu vuonna 1958. Hirsikirkon on piirtänyt arkkitehti Toivo Pelli ja sen ovat veistäneet ilomantsilaiset kirvesmiehet. Alttarin krusifiksin on veistänyt kylän opettaja Sulo Leppänen. Kirkon yhteydessä sijaitsee pieni seurakuntasali. Kirkossa on 120 istumapaikkaa.

Naarvantie 354, Naarva. puh. 0400 364 200
Avoinna sopimuksen mukaan.

https://www.ilomantsinseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat