Retkeily- ja vaellusreitit

Miten retkeillä Petkeljärven kansallispuistossa ja lähialueella kestävästi

Metsähallituksen retkietiketti on hyvä ottaa haltuun ennen retkelle lähtöä!

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily - kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle! 

 

1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä.

Lemmikit ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään koko ajan kytkettyinä. Voit poimia marjoja ja ruokasieniä, mutta et kiviä tai kasveja. Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella. Viehekalastusta varten pitää 18–64-vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu. Useammalle vavalle ja pyydyskalastukseen tarvitaan lisäksi Metsähallituksen myöntämä lupa (www.eraluvat.fi).  

Kaikenlainen kalastaminen on kuitenkin kielletty Kuikkalammissa, Pieni Kuikkalammessa, Savulammessa ja Mustalammessa. 

 

2. Suosi merkittyjä reittejä

Vaikka maastossa voi liikkua jalkaisin vapaasti, reittejä kannattaa silti suosia. Näin aluskasvillisuus ei kulu tarpeettomasti. Pyöräily on sallittu jokamiehenoikeudella. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Moottoriveneen käyttö on sallittu vain Petkeljärvessä ja Valkiajärvessä. Tukevat kengät ovat tarpeelliset Petkeljärven harjumaastossa. Reiteillä ei ole talvihuoltoa.

Alueen reiteistä lisätietoa löydät seuraavilta sivuilta:

Petkeljärven kansallispuiston reitit luontoon.fi -sivustolta: https://www.luontoon.fi/petkeljarvi/reitit

Vaellus.info -sivuilta: http://www.vaellus.info/reitit.php

Möhkön sivuilta: https://mohko.net/d/retkeilyreitit

 

3. Leiriydy vain sallituille paikoille

Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Petkeljärven kansallispuistossa leiriytyminen on sallittu vain Petkeljärven telttailualueella Petraniemessä. Siellä retkeilijöiden käytössä on käymälät, leirikeittiö ja tulentekopaikat. 

Taitajan taipaleen varrella (31 km), joka kulkee Petkeljärven kansallispuistosta Mekrijärvelle, on leiriytymispaikkoja Keltasilmässä, Tetrijärvellä, Hiislammella ja Linnalammella. Kartta reitistä löytyy Metsähallituksen sivuilta (https://www.luontoon.fi/taitajantaival/kartatjakulkuyhteydet).

Majoitusta alueella tarjoavat monet yrittäjät. Voit etsiä sopivaa majoitusta tältä sivustolta majoitus-osiosta (https://visitilomantsi.fi/majoitus).

 

4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä.

Tulen saa tehdä vain merkityllä tulentekopaikalla. Petkeljärven kansallispuiston alueella tulentekopaikka on vain Petraniemessä. Paikan päällä on myös Petkeljärvi Centerin Tulistelutupa, jonka käyttö on ilmaista majoittujille. Päiväretkeilijät voivat vuokrata tupaa.Taitajan taipaleen varrella, lähellä kansallispuistoa tulentekopaikka löytyy myös Keltasilmästä. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana kansallispuistossa tulenteko on sallittu vain Petraniemen Tulistelutuvalla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset)!

 

5. Älä roskaa.

Kaiken minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat varmasti tuoda sieltä poiskin!

Petkeljärven kansallispuiston kierrätyspiste sijaitsee Petkeljärvenleirintäalueella. Pisteelle voi tuoda pieniä määriä lasia, pulloja ja tölkkejä, sekä pienmetallia. Biojätteet voi kompostoida Petraniemen kompostoriin tai kuivakäymälään (huom! ei imutyhjennettäviin) ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Paikalla on myös sekajätepiste. Pyri lajittelemaan jätteesi oikeisiin astioihin! Jos olet epävarma niin kysy tai laita sekajätteeseen.

Lähialueen ainoa matkailijoille tarkoitettu sekajätepiste löytyy Petraniemestä. Möhköstä löytyy kierrätyspiste lasille ja metallille. Ilomantsin ekopisteet löytyvät Kierrätys.info -sivuilta (www.kierratys.info/). Majoittuessasi alueen majoitusyrityksiin, he tarjoavat kierrätyspalvelut.

Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän.

Vaarallinen jäte, kuten akut tai paristot, kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen, ei sekajäteastiaan.

Lue lisää ohjeita roskattomaan retkeilyyn luontoon.fi -sivustolta: https://www.luontoon.fi/roskatonretkeily

Lisätietoa retkietiketistä löydät Metsähallituksen luontoon.fi -sivuilta.

https://www.luontoon.fi/retkietiketti

 

Lisätietoa Petkeljärven kansallispuistosta Petkeljärven kansallispuiston -sivuilta, josta löytyy myös karttoja alueesta:

https://www.luontoon.fi/petkeljarvi

https://www.luontoon.fi/petkeljarvi/kartatjakulkuyhteydet

 

Jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet

Kertaa vielä jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet ennen kun retkeilet Petkeljärven kansallispuiston ulkopuolella. Huomaathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Lisätietoa muun muassa jokamiehen oikeuksista suojelualueella luontoon.fi -sivustolta: https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet#luonnonsuojelualueilla

 

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä

 

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Lisätietoa muun muassa jokamiehen oikeuksista suojelualueella luontoon.fi -sivustolta: https://www.luontoon.fi/jokamiehenoikeudet

Ohjeita kestävään ja roskattomaan retkeilyyn löydät myös alueen infotauluista.

Opastauluja on Petkeljärven kansallispuiston alueella, sekä Möhkön kylällä.

Sekä opastaulut, että tämä sivu on tuotettu CBC SUPER -hankkeessa (Sustainability Under Pressure: Environmental Resilience in natural and cultural heritage areas with intensive recreation (KA5033)). Hanke on osa ENI Karelia CBC -ohjelmaa, jota rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän federaatio ja Suomen tasavalta.